2012. augusztus 16., csütörtök

Leteszteltük - Tantrix


Játék neve: Tantrix
Típus: Logikai
Játékosok száma: 1-4
Ajánlott korosztály: 0-100
Internetes ár: (Forrás: 6.800 Ft)

Bevezetés

Vannak olyan játékok, amelyek közel állnak a szívemhez, de a tantrix ezek közül is kiemelt helyet tölt be. Ennek oka, hogy kb. 6 éven keresztül űztem versenyszerűen, így elég jól ismerem mind a játékot, mind a velük játszó embereket. Egyetlen készlettel több tucat egyszemélyes feladványt kell megoldanunk, ráadásul a feladványok között is többféle van, így egyáltalán nem unalmas. Ugyanakkor 2-3-4 játékos számára is kiváló szórakozást nyújt, egymás ellen is versenyezhetünk. Nagyon sokoldalú játék, megfelelő dizájnnal, ötletes kihvásokkal.

A játék minőségét jelzik az eddigi elismerései is: 2003-ban megkapta a Magyar Játékpedagógiai és Játéktári Egyesület minősítése alapján "AZ ÉV JÁTÉKA 2003" minősítést, majd ugyanebben az évben a "pedagógustársadalom" egyik díját is megnyerte, a Hundidac 2003, VI. Taneszközminősítő Díjversenyen a Tantrix játékcsaládot "HUNDIDAC 2003 EZÜST-DÍJ" elismerésben részesítették. Számos nemzetközi díjat is nyert már, Angliában például a 'The Independent' újság az "50 legjobb játék" második legjobbjának választotta a Tantrixot, valamint a 10 legjobb családi játékok közé is beválogatták. Ausztráliában a Tantrix Felfedező (2000) és a Tantrix Match (2010) is megnyerte a legjobb kirakónak járó díjat. További elismerések:

Nagy-Britannia, Top Toys - Puzzle Gold Award, 2011 (Match!)
Ausztrália, Puzzle of the Year, 2010 (Match!)
Nagy-Britannia, NATLL, Good Toy 'Gold Award', 2003
Svédország, Dagens Nyheter, Best Game, 2003
Nagy-Britannia, The Independent, 50 Best Toys, 2001
Ausztrália, Puzzle of the Year, 2000 (Discovery)
Japán, Good Toy Award, 1997
Games magazine, Top 10 Family Games, 1996
USA, National Parenting Honours Award, 1996
Németország, "Spiel gut" Award, 1995
Paris toy fair, Best New Game, 1994

Leírás

Azoknak, akik részletes leírást szeretnének kapni, ajánlom a www.tantrix.hu weboldalt, mivel külön honlap foglalkozik a játékkal. A lényege röviden, hogy szabályos hatszögletű lapkákon színes vonalak futnak keresztbe-kasul. Ezeket a lapkákat kell színnek megfelelően egymás mellé tenni úgy, hogy közben megoldjuk az adott feladványt. A többszemélyes változatban a cél az, hogy bizonyos szabályok mellett a saját színünkből minél hosszabb vonalat, vagy minél nagyobb hurkot alakítsunk ki.

Vélemény - Ajánlás

A tantrixot azoknak ajánlom, akik szeretik a logikai játékokat, szeretik a kihívást és a versenyeket. E játék köré már egy saját közösség is szerveződött, így Magyarországon is évről-évre megrendezésre kerül a tantrix találkozó, illetve a Tantrix Magyar Bajnokság, ahol egyre több külföldi száll be a ringbe. Természetesen vannak külföldi versenyek is, ahol a magyarok is részt vesznek szép számmal. A játék ugyanakkor online is játszható, ahol nemzeti, kontinentális, és világversenyeket is rendeznek. Tehát aki új, érdekes emberekkel szeretne megismerkedni, miközben játszik és jól érzi magát, az vagy vegye meg, vagy kezdjen el játszani a www.tantrix.hu-n, és utána már úgyis megveszi... Vigyázat, rabul ejt!

Értékelés

Kihívás - 9 pont
Megunhatatlan - 10 pont
Érdekesség - 8 pont
Egyszerűség - 6 pont
Dizájn - 10 pont
Pénztárcabarát - 5 pont

Összpontszám - 48 pont
Átlag - 8 pont a 10-ből.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése