2012. december 30., vasárnap

Hibás Rubik játék?

Megdöbbentő cikket olvastam az indexen. A cikkben két Rubik játék került bemutatásra, melyből az egyiket a gagyi kategóriába soroltak, míg a másikban mintha logikai hiba lenne. Ráadásul ennyire nyilvánvaló...

Amikor először olvastam a cikket nem hittem a szememnek. Gyakorlatilag a két Rubik játék olyan negatív értékelést kapott, amely akár a hírnevüket is jelentősen ronthatja. Már a legutolsó üdvöskével, a Rubik-gömbbel is voltak gondok, hiszen a logikai játéknak kikiáltott gömb "logikai" része egyáltalán nem bonyolult. A nehézséget inkább a golyók helyreügyeskedése jelenti. Ha jól emlékszem, nagyjából fél órámba telt, mire helyre raktam mindet, de a módszer már 5 perc után megvolt, aztán azóta is ott porosodik a polcon. De térjünk vissza a két szóban forgó "új" találmányhoz.

Az első a Rubik's Code , melynek célja egyszerű: az egyik játékos kiötöl egy feladványt, amit a másiknak ki kell találnia. Az index által megfogalmazott szabályleírást hadd idézzem, mert igen alapos: "A feladvány ebben az esetben egy 3*3-as színmintázat, a feladat pedig annyival lett nehezítve, hogy egyszerre csak egy sorra vagy oszlopra lehet rákérdezni. Ez úgy történik, hogy a találgató játékos kirak három színes lapocskát az általa kiválasztott sor vagy oszlop helyére, a kódot őrző játékos pedig lesöpri azokat a lapocskákat, amelyek nem szerepelnek az adott sorban vagy oszlopban. A helyes színeket fennhagyja, de azok pontos helyét nem árulja el. Ha a találgató játékos elég színt ismer már, egy idő után kikövetkeztetheti azok pontos helyét, vagy legalábbis jó eséllyel találgathat. Minden egyes kérdezés, találgatás egy pontba kerül, a cél persze minél kevesebb pontból kitalálni a mintázatot – ha ez megtörténik, a játékosok cserélnek, és aki addig a beavatottak fölényességével söpörte le a másik lapocskáit, nekiállhat találgatni."

Na várjunk csak, mintha hasonló játékkal találkoztam volna már... Bizony! A gondolat merőben hasonlít a Secret Code nevű játékra, gyakorlatilag annak egy arasznyival bonyolultabb változata, de semmiképpen sem forradalmi találmány. Ez mondjuk önmagában engem nem zavar, hiszen nem lehet mindig újat kitalálni, de azért Rubik Ernőtől kicsit többet vártam. Hogy gazdaságilag mennyire éri meg, azt pedig az idő majd megválaszolja. Persze mindez csak az én személyes véleményem, úgyhogy inkább ugorjunk is át az index által lehúzott másik játékra, mely már egy kicsit nagyobb problémát rejt.

A Rubik's Race ötlet már izgalmasabbnak tűnik. A dolog lényege, hogy egy véletlenszerűen kialakuló 3x3-as kódot kell kirakni a jó öreg tologatós módszerrel. Az 5x5-ös játékterünkön mindössze egyetlen négyzet hiányzik. A négyzeteket úgy kell tologatni, hogy az 5x5-ös formáció közepére kerüljön a korábban meghatározott kód. Aki először készen van a feladattal, az a saját térfelére csapja a középen elhelyezkedő lapocskát, így már csak a kirakott kód lesz látható. Mindig szerettem az olyan interaktív játékokat, ahol valamilyen látványos mozdulattal lehetett győzelmünket ünnepelni, azonban a Rubik találmánynak mégis van egy szépséghibája... Abba most nem mennék bele, hogy mi történik a középső lapocskával, ha ketten egyszerre végezvén ellenkező irányba feszítik meg... Ezt majd az idő megoldja, ahogy a Rubik kocka kopását is megoldotta. Viszont a kezdetben meghatározható kód véletlenszerűségéből adódóan előfordulhat olyan helyzet, hogy azt nem lehet kirakni. Hogy miért? Nos a tologatandó 5x5-ös területünkön minden színből 4 van. Viszont a kódgenerátor ki tud dobni olyan helyzetet is, amikor 5, vagy annál több szerepel egyetlen színből. Ennek esélyét számolják ki azok, akik a matekhoz nálam jobban értenek, de egyben biztos vagyok: elő fog fordulni, méghozzá nem is egyszer! Márpedig - az index szerint - a játékszabály erre a helyzetre még csak útmutatást sem ad. Az ilyen bosszantó hibák jelentősen csorbítják a magyarságtudatomat. Persze a Rubik név porba tiprásához ennél azért több kell, de jó lesz vigyázni, mert a lejtőn könnyű elindulni! Vagy ez már a gyorsulási szakasz?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése