2012. július 29., vasárnap

Leteszteltük - Monopoly


Játék neve: Monopoly
Típus: Stratégiai
Játékosok száma: 2-6
Ajánlott korosztály: 8 éves kortól
Internetes ár: 6.000-8.000 Ft (Forrás: Árgép.hu)


Bevezetés

A Monopoly játéktörténetéről már korábban beszámoltam a blogban. Bevallom nekem ez az egyik kedvenc társasjátékom! Azokra a gimnazista éveimre emlékeztet, amikor még könnyen össze tudtunk szedni 6-8 embert csak arra, hogy egy hatalmasat társasozzunk. Persze akkor még nem volt internet... Rengeteg nevetés, csipkelődő megjegyzések és több órás szórakozás - ezt jelentette a Monopoly. Nálunk  2-3 alkalommal szerveztünk az osztálytársakkal közös versenyt. Emlékszem, hogy mindenki a rá jellemző személyiséget is belevitte a játékstílusába, és talán ez volt az, ami megfogott. A Monopoly a piaci világra építi szabályait, és hogy azt hűen tükrözze, nincs szabály arra, hogy a már megszerzett tulajdonokat mennyiért értékesíthetjük tovább. Többször előfordult, hogy a lányok valamilyen kedves nézéssel, szép szavakkal próbáltak előnyt kovácsolni maguknak, amire persze az éppen aktuális barát mindig megenyhült. Máskor Dávid - az osztály matekzsenije - hűvös kapitalistaként zsákmányolt ki mindenkit, és az utolsó fillérig kivéreztette ellenfeleit. Ha csak 100 Ft-od hiányzik, és nem tudod kifizetni, akkor is mindened az övé lesz! Ilyenkor jöttem én a képbe, a jóakaró, aki mindenkinek segített egy kis morzsával, és persze emiatt sosem tudtam győzni. De hát ez van, az üzleti élet kemény!


Leírás

De nézzük a szabályokat, mitől is tükrözi olyan hűen a világot ez az egyszerű társas. A kezdeti tőke kiosztása után a játékosok két kocka eldobásával határozzák meg lépéseik számát. Ha egy üres telekre lépünk, akkor dönthetünk arról, hogy megvesszük-e az ott megjelölt árért, vagy inkább nem vásárolunk, és hagyjuk, hogy félárról induló licitálás döntsön a tulajdonjogról. Persze a licitbe bárki beszállhat, így ha már a többieknek nincs pénze, akkor jó sratégia lehet, ha féláron próbálunk hozzájutni. Dupla dobás esetén megint mi léphetünk, de azért nem büntetlenül. Ha túl sokszor dobsz zsinórban duplát, akkor börtönbe is kerülhetsz, ami kimaradást jelent.

De mi is a játék lényege? A már megszerzett ingatlanokkal később szabadon kereskedhetünk, hitelt vehetünk fel rájuk, illetve, ami a legfontosabb, hogy a mi birtokunkban lévő mezőre lép valaki, akkor annak bérleti díjat kell fizetnie. Hamar rájön az ember, hogy ha már minden telek elfogyott, bizony nincs lépés pénzcsörgés nélkül. A bevételeinket ugyanakkor meg is sokszorozhatjuk. Amennyiben az egymás mellett fekvő, azonos színű telkeket meg tudjuk szerezni, úgynevezett utcánk lesz, amire szállodákat, hoteleket építhetünk. Az ide látogatók ettől kezdve természetesen egyre nagyobb bérleti díjat kell fizessenek. A végén az győz, aki kisemmizi a többi játékost... Ugye milyen jó móka?

Vélemény - Ajánlás

A Monopoly - bár nekem nagyon tetszik - manapság mégsem tartozik a kedvencek közé. Ennek valószínűleg az az oka, hogy túlzottan emlékeztet a valós, kapzsi világunkra, ahol mindenkin átgázolva, csakis önös érdekünk kell, hogy vezéreljen. Csak olyan családok számára ajánlom, akik képesek arra, hogy ne vegyék túl komolyan a játékot. Eddigi tapasztalataim szerint nem mindenki bírja elfogadni, hogy - még ha csak játékból is - mindenki ki akarja csinálni! Nagyon érdekes stratégiai, gondolkodást igényel, nagyon hűen tükrözi a valós gazdasági életet, és nagyon szórakoztató lehet, ugyanakkor kihozza a személyiségünk legsötétebb bugyrait is. Ne vegyük túl komolyan, és akkor igazán élvezni fogjuk!

Értékelés

Kihívás - 7 pont
Megunhatatlan - 6 pont
Érdekesség - 6 pont
Egyszerűség - 8 pont
Dizájn - 6 pont
Pénztárcabarát - 4 pont

Összpontszám - 37 pont
Átlag - 6,16 pont a 10-ből.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése