2012. július 19., csütörtök

A Sakkról

Aki még nem játszott sakkot, még nem élte át a szín tiszta taktika élményét. Ez az általam ismert egyetlen olyan játék, ami egyszerű szabályokra épül, nincs benne szerepe a szerencsének, és elég sok variációra ad lehetőséget ahhoz, hogy izgalmas maradjon egy életen át. Egy kis kedvcsináló:




A sakk kialakulásának történetéről több legenda is szól, de a pontos eredet még egy ideig rejtve marad. Sok régi festményen (értsd több ezer éves képek) látható egy játék, melyről azt gondolják, hogy a sakk őse, ám ez bizonyítást sosem nyert. Az első egyértelmű írásos emlékünk Al Alli-tól származik, aki 847-ben megírta az első sakk-könyvet. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a bábuk ekkor még nem a ma ismert elrendezésben szerepeltek a játéktáblán. Erre csak az 1283-ban megjelent Alfonz-kódexben került sor.

sakkszalon.hu oldal részletesen foglalkozik a történettel, legendákkal és a legnagyobb játékosokkal, így most egy olyan részre koncentrálnék, amely az oldalról kimaradt, és ez a pontozás. Az Élő-pontrendszer a kétszereplős játékokban a versenyzők egymáshoz viszonyított aktuális játékerejének mérését szolgálja. A rendszer a nevét Élő Árpád magyar születésű fizikaprofesszorról kapta, aki eredetileg a korábban a sakkban alkalmazott értékelési rendszer továbbfejlesztéseként dolgozta ki. A rendszer lényege, hogy a versenyeken elért helyezés alapján szubjektív arányok helyett a megítéléstől független statisztikai módszert alkalmaz. Sok sportágban egyes versenyeket másokhoz képest kiemelten kezelnek, például aki megnyer egy bizonyos golf versenyt, az az egyéni értékelésben akár ötször annyi pontot is szerezhet, mint aki egy kevesebbre tartott verseny nyertese. Élő alapfeltevése az volt, hogy egy sakkjátékos teljesítménye egy adott játszmában egy normális eloszlású valószínűségi változó: bár ugyanazon játékos egyik játszmában játszhat jobban, a másikban rosszabbul, a feltevés szerint a játékos átlagos teljesítménye az idő folyamán csak viszonylag lassan változik. A későbbi statisztikai tesztek azt mutatták ki, hogy a sakkteljesítmény matematikailag biztosan nem normális eloszlású. A gyengébb játékosok nyerési esélyei jóval nagyobbak, mint az Élő-modell jósolná. Ezért az USCF és a FIDE is logisztikus eloszlásra épülő függvényt alkalmazására tért át. Élő Árpád munkájának elismeréséül azonban mindkét szervezet továbbra is az „Élő-pontrendszer” nevet használja.

Forrás: sakkszalon.hu, wikipedia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése