2012. november 18., vasárnap

Leteszteltük - Száguldó robotok


Játék neve: Száguldó robotok
Típus: Logikai
Játékosok száma: 1-10 (de gyakorlatilag végtelen)
Ajánlott korosztály: 10
Internetes ár: 5.000 Ft (Forrás: http://www.argep.hu/trend/SZAG/Szaguldo-robotok.html)

Bevezetés

Száguldó robotok egy igen egyszerű szabályokra épülő játék, ennek ellenére teljesen lenyűgözött. Többször szoktam idézni Krisz barátomat, aki szerint a társasjátékok azért nem képesek felülkerekedni az internetes játékokon, mert nincs meg a dinamikusan változó játéktér lehetősége. Nos a Száguldó robotok erre tökéletesen rácáfol, ugyanis a folyamatosan változó körülmények miatt gyakorlatilag iszonyatosan kicsi az esélye annak, hogy kétszer ugyan azzal a problémával kerülünk szembe. De nézzük előbb a szabályokat!

Leírás

A játék menetének leírásában segítségemre lesz egy videó, de akinek nincs kedve, vagy ideje végignézni, annak röviden összefoglalom: A pályán 5 féle színű robot helyezkedik el. Valamelyik játékos kihúz egy korongot, azt mindenki által jó látható helyre (hivatalos szabály szerint a pálya közepére) teszi. A cél, hogy a korongon látható ábrát megkeressük a játéktéren, és az azonos színű robotot minél kevesebb lépésből bejuttassuk. A robotok mozgásának szabálya a következő: Elindítjuk egy irányba, és ütközésig (falig) haladunk vele. Ez 1 lépés. Innen irányt válthatunk, és megint ütközésig haladunk (ez is 1 lépés). Addig kell a folyamatot ismételni, amíg a robot célba nem ér. És hogy mi ebben a kihívás? Nos a kezdő korong kihúzását követően - ami tehát az aktív robotot és a célt is meghatározza - nem nyúlhatok semmihez, hanem fejben kell megkeressem az útvonalat. Ha megvan, bemondom a számot (azt, hogy mennyi lépésből tudom célba juttatni a robotot) és elindítom a homokórát. Kb. 1 perc alatt lepereg az idő, és csak ez idő alatt lehet rövidebb (kevesebb lépésből megtehető) útvonalat bemondani. Természetesen a legkevesebb lépés megoldását a bemondónak az idő leteltével be is kell mutatnia. Bizonyítson a kis szemét, ha már ilyen okos volt!

Elsőre talán egyszerűnek tűnik, van egy kis csavar a dologban... Ugyan megadták, hogy melyik robottal kell a célba jutni, de a többi robot ugyanúgy mozgatható (persze azok mozgatása is lépésnek számít). Így a többi bábut olyan helyre tudom állítani, ahol ütköző falnak használhatom, ez által rövidebb utat alakíthatok ki. És ha ez még nem lenne elég, a játéktér 4 elemre van felszabdalva, melynek mindkét oldalán van egy "falkombináció", így összesen 2x4x3x2= 48 féle pályát lehet kialakítani alapból. A robotok elhelyezkedése a játék megkezdésekor véletlenszerű, akárcsak a korongok kihúzása. Ha a legkevesebb lépést bemondó játékos célba juttatta a robotot, akkor ott kell hagyni a bábut, a megszerzett korongot elrakni, és jöhet az újabb feladat. Mindez pedig azt jelenti, hogy nagyjából végtelen (de legalábbis ahhoz erősen konvergáló) számú játékmenet van. A végén az nyer, aki a legtöbb korongot birtokolja!

Vélemény - Ajánlás

A játékot én bármilyen korosztálynak ajánlani tudom, amely a szabályokat meg tudja érteni. Bár logikai a feladat, mégis inkább a memória és a térlátás dominál, illetve a gyorsaság. A végtelen problémalehetőség önmagáért beszél és a szabályok egyszerűsége is, ráadásul nincs olyan, hogy én jövök. Bárki bármikor jöhet, csak alacsonyabb számot kell mondania, mint a többiek. Az összes korong végigjátszása kb. 30 percet vesz igénybe, ami azt jelenti, hogy nem is kell túl sok szabadidő egy izgalmas meccshez. Ha igazán őszinte és tömör akarok lenni: Zseniális, lenyűgöző, odavagyok érte! Vegyétek meg Karácsonyra és kérlek... könyörgök, hogy hívjatok meg játszani!

Értékelés

Kihívás - 9 pont
Megunhatatlan - 8 pont
Érdekesség - 8 pont
Egyszerűség - 10 pont
Dizájn - 7 pont
Pénztárcabarát - 8 pont
Összpontszám - 50 pont
Átlag - 8,33 pont a 10-ből.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése