2012. június 2., szombat

Indulj.be! - közösségi projektfinanszírozás

Az alábbiakban egy olyan törekvést mutatok be, mely hozzájárul a tőkeszegény, de kreatív gondolkodású emberek projektötleteinek megvalósításához. Külföldön is egyre népszerűbb, így a hazai interneten is megjelent az úgynevezett Crowdfunding - közösségi projektfinanszírozás. A dolog lényege, hogy ha van egy jó ötleted, amit szeretnél megvalósítani, de nincs rá pénzed, akkor töltsd fel az internetre, írj hozzá megnyerő kampányszöveget, egészítsd ki videóval, képekkel, és vegyél rá másokat, hogy adjanak hozzá pénzt. Kicsit úgy is fogalmazhatnánk, hogy a projektgazdák összekalapozzák az induláshoz szükséges pénzt. És miért jó ez azoknak, akik pénzt küldenek? A projektgazdák különböző szolgáltatásokat kínálnak azért cserébe, hogy segítenek nekik megvalósítani az ötletet. Kevesebb pénzért kisebb értékű szolgáltatás (kitűző, köszönőlevél), míg nagyobb összegekért akár ingyen dedikált példány is ütheti a markunkat.

Említettem, hogy külföldön már nagy keletje van a dolognak. Nos az indexen találtam én is azt a figyelemfelkeltő cikket, mely alapján elkezdtem nyomozni a rendszer után. A cikk IDE kattintva olvasható. Hadd idézzek belőle:

"Aztán valamikor idén tavasszal egyszer csak berobbant az egész, és az őrület azóta is tart: a felhasználók szó szerint napok alatt lapátolnak össze százezer és millió dolláros nagyságrendű összegeket a legkülönfélébb geekprojektekre. Kultikus retró-videójáték folytatása, 3 millió. Otthon összerakható, olcsó 3D printer, 800 ezer. Vicces képregénysorozat újrakiadása, 1,2 millió. Menő-hitech karóra, 10,2 millió. Mindezt nagyrészt 20-30 dolláros mikroadományokból. Mi történt? Kitört a világon az általános jóindulatjárvány? Feleslegessé válnak a kiadók és óriáscégek, elég ha kitesszük a kalapot a netre a felhasználóink elé?"

Azt hiszen ezek után érthető az érdeklődésem a téma után. Be is regisztráltam gyorsan a legnagyobbként emlegetett Kickstarter honlapra. Minden egyszerűen ment mindaddig, amíg a bankszámlámat meg nem kellett adni. A Kickstarter ugyanis kizárólag az Amazon.com rendszerét hajlandó a pénzek továbbítására használni, viszont ide csak USA tagállamokból tudunk regisztrálni. Elkeseredés és kudarcérzet, majd jött a megváltás! Bár még kezdeti stádiumban vannak a magyar kezdeményezések, néhány honlapon keresztül már itthon is próbálkozhatunk. "Az indulj.be, a kezdheted.hu és a creativeselector.hu egyaránt alig maroknyi projektet futtat, azok nagy része is néhány – vagy akár nulla – százalékos támogatással kókadozik." - Írja az index, én mégis kipróbálom őket. Az indulj.be-n való regisztrációm és első feltöltésem már megtörtént, most várom az első projekt jóváhagyását. Ez az oldal tűnik eddig a legjobban átláthatónak és legegyszerűbbnek, viszont nem szeretnék végső következtetéseket levonni mindaddig, amíg ki nem próbáltam mindet. Az ügy folytatása majd jön, addig is hirdessétek a lehetőséget, mert végre tényleg olyan ötletek valósulhatnak meg, mely biztosan tetszik a közösségnek, és kicsit fenékbe rúgja ezt a kapitalista világot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése